Apple İsminin ve Logosunun Altındaki Sır

Apple isminin ve logosunun neden bu şekilde olduğunu ve altında yatan gizemi hakkında birçok söylenti var. Birazdan sizlerle beraber bu sırrın resmi kayıtlarda, bilgilerde nasıl açıklandığını inceleyeceğiz.

Elma Bahçesi

Steve Jobs, Apple Computer (Inc.)’i kurmadan önce üniversiteden arkadaşı Robert Friedland’ın ailesine ait olan elma bahçesine gider ve elma toplardı. Steven Wozniak ile beraber Apple’i resmi olarak kurmadan önce şirketin ismini bulmaya çalıştılar. Birçok isim söylediler; Matrix, Executek, Kişisel Bilgisayar A.Ş. gibi sıkıcı isimler ortaya attıktan sonra, elma diyetlerinden birinde olan ve elma bahçesinden yeni dönen Steve, ‘Apple Computer’ ismini önerdi. Ona göre apple (elma) sözcüğü, computer (bilgisayar) ismini yumuşatıyordu. Birlikte eğer akıllarına yarına kadar daha iyi bir isim gelmez ise Apple Computer’i kullanacakları konusunda anlaştılar. Ve tabii onu kullandılar.

Kısa süre sonra Apple’in ilk sermayecisi ve başkanı Mike Markkula’ya ismi açıklaıklarında ilk tepkisi, “Biraz tuhaf duruyor,” oldu ama kullanmaya karar verdiler.

Logoya gelelim şimdi...

Apple’in ilk logosu şimdi aşina olduğumuz bir ısırık alınmış olan elma değildi. Bunu bazılarınız biliyor olabilir. İlk logoyu Steve Jobs, Steven Wozniak’ın dışında da Apple hisselerine sahip olan ancak daha sonra %10’luk hisselerini yaklaşık 2500 Euro’ya satan Ron Wayne tarafından çizildi. Dünyayı değiştiren üç elmadan biri olarak kabul edilen sözde Isaac Newton’un başına düşen elmanın düşerken çizilen bu logo Apple’in şimdiki müthiş imajının oluşturulmasında büyük etkisi olan Regis McKenna’nın logoyu şimdiki logo olan ısırılmış elma olarak değiştirmeden önceydi. Regis McKenna’nın tasarımcısı iki farklı seçenek sundu Steve’ye. Biri ısırılmamış, bütün bir elma, diğeri ise ısırılmamış elma idi. Babasından geçen mükemmelliyetçiliği olan Steve, ısırılmış elmayı tercih etti.

Alan Turing ve Zehirli Elma

Yukarıdaki hikaye Steve Jobs’un resmi biyografi yazarı Walter Isaacson’un biyografide yazdığına göredir. Bu hikayenin dışında ikinci bir hikaye var. Bu hikaye ise Steve Jobs’un kızının yazdığı kitapta Apple ismi ve logosu hakkında yazdıklarına göredir. İnsanlar daha çok buna inanıyor, belki bunun nedeni daha bir gizemli, daha ilgi çekici olmasıdır.

Steve Jobs, kızına ve ailesine hep Alan Turing’i onurlandırmak istediğini söylermiş. Bunu da Apple logosundaki ısırılmış elma ile yapmış. Alan Turing, geliştirdiği makine ile Nazi Almanların şifreli mesajlarını çözmeyi başaran ve şimdiki bilgisayarlardan çok ama çok farklı da olsa bilgisayarın öncüsünü geliştirmiştir. Bu nedenle ‘Bilgisayarın Babası’ diye de adlandırılan Turing, bir gün çalışma odasında zehire batırılmış bir elmayı ısırarak intihar etmiş bir halde bulunmuştur. Bu nedenle Alan Turing’i onurlandırmak isteyen Jobs, bunu Apple’in logosunu bir ısırık alınmış elma şeklinde değiştirmiştir.

Adem İle Havva’nın Yasak Elması

Doğrusu Apple logosu hakkında üç ayrı hikaye var. Bunlardan ikisini az önce okudunuz, şimdi ise gelelim üçüncü ve son hikayeye: Adem ile Havva’nın yasak elması.

Adem ve Havva, şeytan tarafından kandırılarak Allah’ın yasakladığı bir ağacın elmasından yemişlerdir. Bunun üzerine Allah, Adem ile Havva’yı cezalandırmak için her ikisini de Dünya’ya göndermiştir.
(...)

Bu nedenlede Steve Jobs, Adem ve Havva’nın şeytana uyarak yedikleri elmanın bir benzerini arkadaşı ile beraber kurduğu ve bugünlerde dünyanın en büyük teknoloji şirketi olan Apple’a logo olarak tasarlamıştır. Hatta ve hatta, Apple’in bir dönemler slogan olarak kullandığı ‘Think Diffrent’deki diffrentin cenneti ima ettiği düşünmektedir.



Tabii ki bu hikaye hakkında ne Steve Jobs ne de Apple hakkındaki bir kayıtta böyle bir hikaye yok. Ancak eğer internet tarayıcınıza Apple logusunun hikayesi yazarsanız bu üç hikayeden en fazla Alan Turing ve Adem ile Havva’nın hikayesini görebilirsiniz. Bir aralar Apple’in Wikipedia sayfasında, şirketin ilk kurulduğundaki isminin Macintosh olduğunu ancak Steve Jobs’un daha sonradan Adem ile Havva’nın elmasından esinlenerek ismi ve logoyu Apple olarak değiştirdiği yazıyordu ancak bu yazı daha sonra silindi.

Siz ise Apple logosunun hikayesi olarak ilk başta anlattığımız ve Jobs’un resmi biyografisinde yazana inanabilir ve arkadaşlarınız arasında böyle bir konu açıldığında bunu anlatabilirsiniz.





Instagram: Mac News Tr



Popüler Yayınlar